Ο πόνος στην έξω πλευρά του αγκώνα είναι ένας συχνό αίτιο προσέλευσης του ασθενούς στον Ορθοπαιδικό. Μια συνηθισμένη κλινική πρακτική είναι η «βάφτιση» κάθε πόνου της έξω επιφάνειας του αγκώνα «έξω επικονδυλίτιδα ή αγκώνας του τενίστα» ή «τενοντίτιδα». Η πρακτική αυτή, ωστόσο, θεωρείται πλέον λανθασμένη. Πόνος στην έξω επιφάνεια του αγκώνα προκαλείται και από άλλες, λιγότερο συχνές παθήσεις, όπως μικροαστάθεια, οστεοχόνδρινη βλάβη, υμενική πτυχή και, πιο σπάνια, πιεστική νευροπάθεια της περιοχής.
Για αυτό, ο ιατρός οφείλει να έχει υπόψιν του τις παθήσεις αυτές και να πραγματοποιεί λεπτομερώς την κλινική εξέταση του αγκώνα και όχι βιαστικά. Επίσης, η επιμονή των συμπτωμάτων αποτελεί ένδειξη για περαιτέρω διερεύνηση με μαγνητική τομογραφία. Η διερεύνηση έχει ιδιαίτερη σημασία στα παιδιά, καθώς η επικονδυλίτιδα είναι σπάνια σε αντίθεση με άλλες, πιο σοβαρές παθήσεις της περιοχής.
Η μικροαστάθεια κάποιες φορές εμπλέκεται στην παθογένεση της έξω επικονδυλίτιδας. Επαναλαμβανόμενη χρήση του αγκώνα σε βαριές χειρωνακτικές εργασίες ή εγχύσεις κορτιζόνης στην έξω επιφάνεια του αγκώνα είναι επιβλαβείς για τους συνδέσμους της περιοχής με αποτέλεσμα την αστάθεια.
Η αρθροσκόπηση του αγκώνα ενδείκνυται σε ασθενείς με ενοχλήματα που δε βελτιώνονται με τα συντηρητικά μέτρα, και αποτελεί χρήσιμο διαγνωστικό και θεραπευτικό εργαλείο. Στις αρθροσκοπικές επεμβάσεις ελέγχεται ο αγκώνας μέσω μιας κάμερας που εισάγεται μέσα στην άρθρωση από μια μικρή τομή (μικρότερη του 1 εκατοστού), ενώ από άλλες παρόμοιες τομές εισάγονται τα ειδικά αρθροσκοπικά εργαλεία. Η εξέλιξη και βελτίωση των αρθροσκοπικών τεχνικών μας δίνει την δυνατότητα αντιμετώπισης των ασθενών με ελάχιστο πόνο και γρηγορότερη επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες σε σχέση με τα ανοικτά χειρουργεία στον αγκώνα.
Ο θεραπευτικός αλγόριθμος τον οποίο ακολουθούμε υποδεικνύει την καταλληλότερη αντιμετώπιση λαμβάνοντας υπόψιν και την παθολογία των τενόντων της περιοχής. Ο αλγόριθμος αυτός δημοσιεύτηκε στο έγκριτο και διεθνώς αναγνωρισμένο ιατρικό περιοδικό « » το 2024.
Συμπερασματικά, η διάγνωση της έξω επικονδυλίτιδας πρέπει να γίνεται με προσοχή, έχοντας ταυτόχρονα υπόψιν τις εναλλακτικές διαγνώσεις. Η απεικονιστική διερεύνηση είναι σημαντική και απαραίτητη σε περιπτώσεις αποτυχίας της συντηρητικής αγωγής, ενώ η αρθροσκόπηση του αγκώνα είναι σημαντική για την οριστική διάγνωση και αντιμετώπιση της μικροαστάθειας.
Δρ. Χρήστος Κούκος Ορθοπεδικός Χειρουργός, εξειδικευμένος χειρουργός αγκώνα.