Την τελευταία διετία στερηθήκαμε την αγκαλιά περισσότερο από ποτέ, αφού η υγειονομική κρίση ανέτρεψε ακόμα και τις πιο απλές συνήθειες στην καθημερινότητά μας. Αυτή ακριβώς η στέρηση ανέδειξε με τον πιο έντονο τρόπο τις ευεργετικές ιδιότητες της αγκαλιάς, στις οποίες ενδεχομένως να μην δίναμε και ιδιαίτερη σημασία στο παρελθόν. Πόσοι άραγε από μας είχαν συνδέσει την αγκαλιά με τη μείωση του άγχους, την τόνωση της αυτοπεποίθησης και την ενίσχυση του αισθήματος της ασφάλειας;
Και όμως μια αγκαλιά κάνει όλα τα παραπάνω και ακόμα περισσότερα, θωρακίζοντας τόσο τη σωματική όσο και την πνευματική και ψυχική μας υγεία με έναν τρόπο που ξεπερνά τον προφανή συναισθηματικό χαρακτήρα και αποκτά και επιστημονικό. Είναι δε μια καλή ευκαιρία, όταν η πανδημία θα είναι πλέον παρελθόν, να ανακαλύψουμε τις αγκαλιές από την αρχή, καθώς και προ της υγειονομικής κρίσης, ο σύγχρονος τρόπος ζωής και η ψηφιακή απόσταση που αυτός υπαγορεύει τις είχαν ήδη περιορίσει. Με αφορμή μάλιστα την Παγκόσμια Ημέρα Αγκαλιάς στις 21 Ιανουαρίου θέτουμε στόχο για περισσότερες αγκαλιές το 2022.
Γιατί πρέπει να αγκαλιαζόμαστε περισσότερο;
Μελέτες έχουν δείξει πως με την αγκαλιά, η ωκυτοκίνη, μια χημική ουσία γνωστή ως η «ορμόνη της αγάπης», εκκρίνεται σε μεγαλύτερες ποσότητες στο αίμα, μειώνοντας τα επίπεδα άγχους, αλλά και την αρτηριακή μας πίεση. Πρόκειται για την ίδια ορμόνη που εκκρίνεται κατά τον τοκετό και τον θηλασμό, αλλά και σε στιγμές ερωτικής επαφής. Η οξυτοκίνη είναι μια ορμόνη άμεσα συνδεδεμένη με την αφή, άρα και την αγκαλιά, λειτουργεί ουσιαστικά ως νευροδιαβιβαστής, στέλνοντας θετικά μηνύματα στο σώμα μας, ενώ είναι σε θέση να εξισορροπήσει την κορτιζόλη, μια από τις ορμόνες που έχουν συνδεθεί με το στρες, αλλά και να μειώσει τα αισθήματα φόβου.
Επίσης, δεν είναι λίγες οι επιστημονικές έρευνες που συντείνουν στο συμπέρασμα πως οι αγκαλιές μπορούν να γίνουν ασπίδα απέναντι σε ασθένειες ή να περιορίσουν την ένταση των συμπτωμάτων τους.
Οι ευεργετικές ιδιότητες
Τι μπορεί όμως να πετύχει μια αγκαλιά στην πράξη και πόσο αναγκαία είναι για το ευ ζην μας;
- Τονώνει το ανοσοποιητικό σύστημα: Κατά τη διάρκεια μιας αγκαλιάς η αιμοσφαιρίνη αυξάνεται, με αποτέλεσμα την αύξηση και του οξυγόνου και την ενίσχυση του οργανισμού μας απέναντι σε εξωτερικούς εχθρούς. Έρευνες έδειξαν ότι άτομα που δεν λαμβάνουν αγκαλιές είναι πιο επιρρεπή σε ασθένειες σε σχέση με άτομα που έχουν την αγκαλιά με τους αγαπημένους τους σε ημερήσια διάταξη.
- Μειώνει την αρτηριακή πίεση: Η αγκαλιά έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να μειώσει τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης, η οποία στους υψηλούς της δείκτες θεωρείται υπεύθυνη για πολλές καρδιαγγειακές παθήσεις. Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της αγκαλιάς ενεργοποιούνται τα αιμοσφαίρια που εκπέμπουν σήματα μέσω των νεύρων και ενισχύουν την αίσθηση της προστασίας στο σώμα μας.
- Χαλαρώνει το νευρικό σύστημα: Όσο περισσότερες αγκαλιές ανταλλάσσουμε τόσο πιο ήρεμοι είμαστε, με το νευρικό μας σύστημα να δέχεται ευεργετική επίδραση από τη στενή αυτή επαφή.
- Μειώνει το άγχος: Μια ζεστή αγκαλιά μπορεί να μειώσει το άγχος που μας ακολουθεί στην καθημερινότητά μας και να μας κάνει να αισθανθούμε ότι υπάρχει ένα στήριγμα, όπου μπορούμε να καταφύγουμε σε στρεσογόνες καταστάσεις. Άλλωστε, η έκκριση της οξυτοκίνης κάνει θαύματα σε αυτό το επίπεδο.
- Μας κάνει να αισθανόμαστε αποδεκτοί. Οι αγκαλιές έχουν τη μαγική ιδιότητα να μας κάνουν να αισθανόμαστε αποδεκτοί και αγαπημένοι, ενισχύοντας την αυτοπεποίθησή μας.
- Δημιουργεί οικειότητα και συναισθηματική αλληλεπίδραση: Οι αγκαλιές μάς φέρνουν πιο κοντά στους άλλους, ενισχύοντας τους συναισθηματικούς δεσμούς, που είναι απαραίτητοι για τη συναισθηματική, ψυχική, άρα και σωματική μας ευεξία.
Οι επιστήμονες συμβουλεύουν μάλιστα όχι μόνο να κάνουμε συχνότερες αγκαλιές, αλλά και μεγαλύτερης διάρκειας από τα λίγα δευτερόλεπτα που συνήθως αγκαλιαζόμαστε, ώστε να έχουμε τον χρόνο να αισθανθούμε και να καρπωθούμε τα οφέλη τους.
Η στέρηση της αγκαλιάς που έχουμε όλοι βιώσει τον τελευταίο καιρό εξαιτίας της πανδημίας είναι η καλύτερη αφορμή να εκτιμήσουμε τις ιδιότητές της και στο εξής, όταν η κανονικότητα επιστρέψει στις ζωές μας, να τη μοιράζουμε απλόχερα και να την υποδεχόμαστε με θέρμη και ενθουσιασμό. Άλλωστε, η βασικότερη ιδιότητα της αγκαλιάς είναι η τόσο σημαντική στις μέρες μας επικοινωνία, η οποία, πέρα από την επαφή των σωμάτων, οδηγεί και σε συναισθηματική και ψυχική επαφή.