2310 966100
Παγκόσμια Ημέρα Εγκεφαλικών Επεισοδίων

29η Οκτωβρίου - Παγκόσμια Ημέρα Εγκεφαλικών Επεισοδίων

H 29η Οκτωβρίου έχει καθιερωθεί ως η Παγκόσμια Ημέρα Εγκεφαλικών Επεισοδίων από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εγκεφαλικών Επεισοδίων (World Stroke Organization), με σκοπό την ενημέρωση του κοινού σχετικά με τη συχνή αυτή νόσο. Υπολογίζεται ότι  πάνω από 13 εκατομμύρια άνθρωποι  παρουσιάζουν ένα εγκεφαλικό αγγειακό επεισόδιο κάθε έτος, ενώ παγκοσμίως, θεωρείται ότι ένας στους 4 ανθρώπους άνω των 25 ετών θα παρουσιάσει αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο κατά τη διάρκεια της ζωής του.  

Τι είναι το Αγγειακό Εγκεφαλικό Επεισόδιο;

Ως Αγγειακό Εγκεφαλικό Επεισόδιο ονομάζεται η οξεία βλάβη του εγκεφαλικού παρεγχύματος, αγγειακής αιτιολογίας.  Εκδηλώνεται συχνότερα ως  ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο που οφείλεται  σε  πλημμελή  αιμάτωση κάποιας περιοχής του εγκεφάλου, είτε λιγότερο συχνά ως  αιμορραγία κατόπιν  ρήξης ενός εγκεφαλικού  αγγείου.

Οι δυο αυτές καταστάσεις μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο τη ζωή ενός ατόμου ή να εγκαταστήσουν κάποια μόνιμη αναπηρία. Συνεπώς, είναι σημαντική η πρόληψη ενός αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου, αντιμετωπίζοντας έγκαιρα καταστάσεις που μπορεί να οδηγήσουν σε αυτό, όπως μεταβολικές διαταραχές και καρδιαγγειακές διαταραχές. Συνοπτικά, στα συχνότερα υποκείμενα αίτια περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων οι  διαταραχές λιπιδίων, ο διαβήτης , η υπέρταση, η κολπική μαρμαρυγή καθώς  και η παχυσαρκία και το κάπνισμα.

Έγκαιρη αναγνώριση και αντιμετώπιση του Αγγειακού Εγκεφαλικού Επεισοδίου

Είναι σημαντικό να αναγνωρίζουμε έγκαιρα τα συμπτώματα ενός αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου καθώς με έγκαιρη ιατρική παρέμβαση, σε αρκετές περιπτώσεις η κατάσταση αυτή  μπορεί να είναι αναστρέψιμη. Συχνά, το εγκεφαλικό επεισόδιο εκδηλώνεται με αδυναμία σε κάποιο χέρι, δυσχέρεια ομιλίας και πτώση γωνίας στόματος. Ως εκ τούτου, η Ελληνική Νευρολογική Εταιρία προτείνει τη χρήση του ακρωνυμίου ΧΟΠΑ (Χέρι, Ομιλία, Πρόσωπο, Ασθενοφόρο), για την έγκαιρη αναγνώριση και αντιμετώπιση ενός Αγγειακού Εγκεφαλικού επεισοδίου.

Βέβαια, θα πρέπει να λάβουμε υπόψιν ότι η νόσος μπορεί να εκδηλωθεί και με άλλα συμπτώματα. Επομένως, σε υποψία αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου θα πρέπει άμεσα να αναζητηθεί ιατρική βοήθεια. Απαιτείται μια σειρά εξετάσεων όπως αξονική τομογραφία εγκεφάλου και αιματολογικές εξετάσεις, ενώ στη διαχείριση ενός εγκεφαλικού επεισοδίου, αρκετές φόρες εκτός από το νευρολόγο μπορεί να απαιτηθεί  η συνδρομή και άλλων ειδικοτήτων όπως καρδιολόγος και φυσίατρος. 

Χρήστος Μπακιρτζής MD, MSc, PhD
Νευρολόγος
Συνεργάτης κλινικής Euromedica Κυανούς Σταυρός

arrow-icon

Οκτώβριος ο μήνας για τον καρκίνο του μαστού

Προληπτικός έλεγχος του καρκίνου του παχέος εντέρου

arrow-icon