2310 966100

Αγγειακό Εγκεφαλικό Επεισόδιο

Ορισμός

Σαν αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο ορίζεται η αιφνίδια διακοπή της ροής του αίματος σε κάποιο αιμοφόρο αγγείο που αιματώνει τον εγκέφαλο(Ισχαιμικό ΑΕΕ) ή η αιμορραγία στο εσωτερικό του κρανίου (αιμορραγικό ΑΕΕ).

Συμπτωματολογία

Η συμπτωματολογία ενός αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου εξαρτάται από την περιοχή του εγκεφάλου στην οποία εντοπίζεται η βλάβη.

Ο ασθενής μπορεί να εμφανίσει διαταραχή στην ομιλία στην αισθητικότητα, την μυϊκή ικανότητα την όραση ή την μνήμη.

Αν τα παραπάνω συμπτώματα αποκατασταθούν κατά την εξέλιξη ενός εγκεφαλικού επεισοδίου  τότε αυτό χαρακτηρίζεται παροδικό.

Αν η προσβεβλημένη περιοχή του εγκεφάλου εμφάνιση νέκρωση (έμφρακτο )τότε στον

ασθενή παραμένει μόνιμη νευρολογική σημειολογία (αναπηρία).

Αιτιολογία

Από τα αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια το 80% είναι ισχαιμικά.

Αυτά προκύπτουν από αθηρωματική στένωση των μεγάλων αγγείων προς τον εγκέφαλο ή των μικρών αγγείων εντός του εγκεφάλου.

Επίσης και λόγω θρόμβου που μετακινείται και αποφράσσει μία αρτηρία του εγκεφάλου όπως στην περίπτωση της κολπικής μαρμαρυγής.

Τα αιμορραγικά αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια   (20% ) συνήθως προκαλούνται από ρήξη ενός ανευρύσματος των ενδοκρανιακών αγγείων ή ρήξη ενός μικρού ενδοεγκεφαλικού αγγείου .

Άμεση ιατρική βοήθεια

Απαιτείται σε περίπτωση εμφάνισης των παρακάτω συμπτωμάτων:

-Μούδιασμα σε πρόσωπο, χέρι ,πόδι συνήθως ομόπλευρα

-Σύγχυση ,διαταραχή στην ομιλία ή στην αντίληψη

-Διαταραχή όρασης

-Διαταραχή βάδισης η πτώση

-Έντονη κεφαλαλγία

Διάγνωση Αγγειακού Εγκεφαλικού Επεισοδίου

Η διάγνωση ενός αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου βασίζεται στην κλινική εξέταση, στην απεικόνιση του κεντρικού νευρικού συστήματος με αξονική ή μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου, σε υπερηχογραφικό έλεγχο των αγγείων του τραχήλου και σε πλήρη καρδιολογικό έλεγχο για την ανάδειξη αρρυθμιών (όπως η κολπική μαρμαρυγή) που προκαλούν εμβολικά επεισόδια στα εγκεφαλικά αγγεία.

Θεραπεία

Σε ένα ισχαιμικό αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο η έγκαιρη χορήγηση φαρμάκων που διαλύουν τον θρόμβο (θρομβολυτικά φάρμακα) μπορεί να εξαλείψει ή να περιορίσει την μόνιμη εγκεφαλική βλάβη. Σε ένα αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο  συχνά είναι απαραίτητη η παρέμβαση νευροχειρουργού για παροχέτευση του αίματος από τον εγκέφαλο. Σε ένα μικρής έκτασης και σοβαρότητας αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο μπορεί να γίνει απλά συντηρητική αγωγή με φάρμακα.

Πρόληψη

Η πρόληψη ενός αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου γίνεται με ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, έλεγχο των υψηλών επιπέδων χοληστερόλης, διακοπή καπνίσματος και προληπτικό καρδιολογικό έλεγχο για την έγκαιρη διάγνωση αρρυθμιών που προδιαθέτουν σε εμβολικά επεισόδια.

Αποκατάσταση

Στα οργανωμένα κέντρα αποκατάστασης επιτελείται μία συστηματική προσπάθεια βελτίωσης των συμπτωμάτων ενός αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου και περιορισμού κατά το δυνατόν τον υπολειμματικών βλαβών.

Γιατροί διαφόρων ειδικοτήτων (φυσίατρος, νευρολόγος, παθολόγος, ψυχίατρος σε συνεργασία με φυσιοθεραπευτή, εργοθεραπευτή και λογοθεραπευτή, προσπαθούν για την κινητική και ψυχονοητική βελτίωση του ασθενούς και την επανένταξη του στην κοινωνία με την μικρότερη δυνατή αναπηρία.

*Ευστράτιος Καρανικόλας, Παθολόγος

arrow-icon

5-Αμινολεβουλινικό οξύ στη χειρουργική θεραπεία των όγκων του εγκεφάλου

Προστασία από τον Καρκίνο του Δέρματος

arrow-icon