file-page1[fusion_builder_container hundred_percent=0 ειδικός αλλεργιολόγοs Δρ ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΣ μας εξηγεί όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για τις αλλεργίες και την αντιμετώπισή τους.


Τ ι είναι η αλλεργία

Ο διεθνής όρος αλλεργία (allergy) προέρχεται από τι ελληνικές λέξεις «άλλο+έργο». Ο οργανισμός, δηλαδή, επιτελεί διαφορετικό έργο από αυτό που πρέπει να κάνει και παράγει αντισώματα (IgE) εναντίον ακίνδυνων ουσιών, όπως είναι η γύρη των φυτών, τα ακάρεα κι άλλα αλλεργιογόνα. Στην αλλεργία, ο οργανισμός αμύνεται σαν να δέχεται εξωτερική επίθεση και παράγει ουσίες, κυρίως ισταμίνη και λευκοτριένια, που προκαλούν ερυθρότητα, κνησμό, εξάνθημα και δύσπνοια, δηλαδή, τα βασικά συμπτώματα των αλλεργικών νόσων.

Συχνότητα και κύρια αλλεργιαγόνα

Την τελευταία 2Οετία οι αλλεργίες έχουν τριπλασιαστεί. Πρόσφατες επιστημονικές μελέτες δείχνουν ότι 20% περίπου του πληθυσμού πάσχει από αλλεργίες κυρίως της Άνοιξης λόγω ευαισθησίας σε εισπνεόμενα αεροαλλεργιογόνα, όπως η γύρη του κυπαρισσιού, της ελιάς και των αγριόχορτων. Η αναφυλαξία από τσιμπήματα εντόμων είναι η πιο εκρηκτική μορφή αλλεργίας και αφορά περίπου το 2% του πληθυσμού. Η αναφυλαξία προκαλείται από τσιμπήματα -κυρίως μέλισσας και σφήκαs-και μπορεί να προκαλέσει γενικευμένη σωματική αντίδραση, πρήξιμο και δύσπνοια. Συνήθως, εκδηλώνεται από 5 έως 15′ μετά το τσίμπημα. Απαιτείται άμεση ιατρική επέμβαση και μετά, αναλαμβάνει ο ειδικός αλλεργιολόγοs για την ενδεδειγμένη ανοσοθεραπεία.

Πολλές τροφές και φάρμακα μπορούν, επίσης, να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις. Το αγελαδινό γάλα, το αβγό και τα δημητριακά είναι τα κυριότερα τροφικά αλλεργιογόνα στην παιδική ηλικία, ενώ οι ξηροί καρποί και τα οστρακοειδή προκαλούν βαριές αντιδράσεις στους ευαισθητοποιημένους ενήλικεs. Από τα φάρμακα, τα αντιβιοτικά και τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη είναι τα συνηθέστερα αίτια αλλεργικών αντιδράσεων.

Κλινικές εκδηλώσεις

Οι περισσότεροι αλλεργικοί ασθενείς εμφανίζουν εκδηλώσεις από το ανώτερο και κατώτερο αναπνευστικό και υποφέρουν από κνησμό (φαγούρα) στα μάτια και τη μύτη, καταρροή, φτάρνισμα και μπούκωμα. Αυτά είναι τα κυριότερα συμπτώματα της αλλεργικής ρινίτιδας, η οποία στη συνέχεια μπορεί να εξελιχθεί και σε αλλεργικό άσθμα με εκδήλωση βήχα, δυσκολίας στην αναπνοή κι εύκολη κόπωση.

Διάγνωση

Τα δερματικά tests βοηθούν να εντοπιστεί το υπεύθυνο αλλεργιογόνο και να γίνει σωστή θεραπευτική αντιμετώπιση. Κατά τι δερματικέ δοκιμασίες χρησιμοποιούνται διαλύματα αλλεργιογονικών ουσιών, όπως γύρη αγρωστωδών, θαμνοειδών, δένδρων, επιθήλια ζώων (γάτα, σκύλος) και ακάρεα οικιακής σκόνης. Κατά περίπτωση, χρησιμοποιούνται και διαλύματα αλλεργιογονικών τροφών, όπως είναι οι φράουλες, οι ξηροί καρποί, τα οστρακοειδή και τα θαλασσινά, τα γαλακτοκομικά προϊόντα κ.ά. Οι δερματικές δοκιμασίες είναι ιδιαίτερα ευαίσθητες και αξιόπιστες εξετάσεις και μπορούν να εντοπίσουν αποτελεσματικά το σύνολο των υπεύθυνων αλλεργιογόνων. allergiesΟ εργαστηριακός έλεγχος των ειδικών ΙgΕ αντισωμάτων (RAST) στο αίμα των αλλεργικών ατόμων βοηθάει, επίσης, σημαντικά στη διάγνωση των αλλεργικών παθήσεων.

Θεραπεία
Η θεραπεία των αλλεργικών παθήσεων περιλαμβάνει τρείς κύριους τομείς:

  • την αποφυγή του υπεύθυνου αλλεργιογόνου, όπου αυτό είναι δυνατόν. Κλασικό παράδειγμα αποτελεί η απομάκρυνση του υπεύθυνου ζώου π.χ. γάτα.
  • τη φαρμακευτική θεραπεία των αλλεργικών παθήσεων. Υπάρχει ένα ευρύτατο φάσμα θεραπευτικών ουσιών που χρησιμοποιούνται ανάλογα με το είδος και τη βαρύτητα της αλλεργικής νόσου.

Τα νεότερα αντισταμινικά φάρμακα, όπως η σετιριζίνη, η δεσλοραταδίνη και η μπιλαστίνη αποτελούν φάρμακα πρώτης γραμμής στην αντιμετώπιση των αλλεργικών αντιδράσεων και ιδιαίτερα της κνίδωσηs και της αλλεργικής ρινοεπιπεφυκίτιδας. Τα εισπνεόμενα αντισταμινικά και κορτικοειδή αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο της θεραπείας των αναπνευστικών αλλεργοπαθειών και επέφεραν επαναστατική βελτίωση στην αντιμετώπιση του αλλεργικού άσθματος. Στη θεραπεία των ιδίων παθήσεων, προστέθηκαν πρόσφατα, με μεγάλη επιτυχία τα αντιλευκοτριενικά φάρμακα.

Η ειδική αντιμετώπιση των εποχικών αλλεργικών παθήσεων γίνεται με την ειδική ανοσοθεραπεία και τη χρήση των αντιαλλεργικών εμβολίων. Το ποσοστό επιτυχίας ανέρχεται στο 95% κι εξασφαλίζει στον ασθενή ουσιαστικό περιορισμό ή απαλλαγή από τα συμπτώματα της αλλεργίας και από την ανάγκη λήψης φαρμάκων. Σε κάθε περίπτωση, η σωστή χρήση των σύγχρονων αντιαλλεργικών θεραπειών μπορεί να βοηθήσει τους αλλεργικούς να απαλλαγούν από τα συμπτώματα και να έχουν μία καλή ποιότητα ζωής.


INFO

Ο ειδικός αλλεργιολόγος Δρ Ιωάννης Σιδηρόπουλος αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Α.Π.Θ., μετεκπαιδεύτηκε στη Γερμανία και διετέλεσε επί 15ετία, μέχρι πρόσφατα, Διευθυντής Αλλεργιολογικού στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης. Η διδακτορική του διατριβή αφορά την ανοσοθεραπεία των αναφυλακτικών αντιδράσεων από τσιμπήματα εντόμων. Το συγγραφικό του έργο περιλαμβάνει βιβλία για τις αλλεργίες στη διάρκεια της εγκυμοσύνης και τον πρώτο χρόνο ζωής του νεογνού και την αντιμετώπιση της Φαρμακευτικής Αλλεργίας. Ασχολείται με την πλήρη διάγνωση και θεραπεία των αλλεργικών προβλημάτων σε παιδιά και ενήλικες.[/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]

2017-05-03T08:48:36+00:00