Αρθροσκοπική Χειρουργική Γόνατος 2017-05-26T12:38:48+00:00

Αρθροσκοπική Χειρουργική Γόνατος

Τι είναι η αρθροσκόπηση γόνατος;

Ως αρθροσκόπηση ορίζεται η χειρουργική τεχνική ελάχιστης παρεμβατικότητας, γνωστή κοινώς ως Minimally Invasive Surgery – MIS, κατά την οποία, μέσα από μικρές τομές μεγέθους περίπου μισού εκατοστού, με τη χρήση ειδικού άκαμπτου ενδοσκοπίου, του αρθροσκοπίου, ο Ορθοπαιδικός Χειρουργός δύναται να εξετάσει λεπτομερώς την άρθρωση και κατόπιν με τη βοήθεια ειδικών εργαλείων να αντιμετωπίσει διάφορα προβλήματα και παθολογίες.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματά της;

Η χειρουργική αυτή τεχνική δίνει τη δυνατότητα στον Ορθοπαιδικό Χειρουργό να επιβεβαιώσει με ακρίβεια τη διάγνωση, επιτρέποντάς του να παρέμβει άμεσα θεραπευτικά, σε μια ολοένα και μεγαλύτερη γκάμα προβλημάτων των αρθρώσεων.

Τα τελευταία χρόνια, μάλιστα, η εν λόγω τεχνική χρησιμοποιείται ολοένα και περισσότερο στην άρθρωση του γόνατος. Στα χέρια εξειδικευμένων Ορθοπαιδικών Χειρουργών αντιμετωπίζονται πλέον αρθροσκοπικά σχεδόν όλα τα προβλήματα και οι παθολογίες της άρθρωσης του γόνατος με πολύ χαμηλή νοσηρότητα, ελάχιστο χρόνο νοσηλείας και ταχεία μετεγχειρητική αποκατάσταση.

Ποιες είναι οι συχνότερες παθήσεις του γόνατος;

Οι συχνότερα αντιμετωπιζόμενες παθολογίες στην άρθρωση του γόνατος είναι:

  • Οι χόνδρινες ή οστεοχόνδρινες βλάβες, που έχουν σαν αποτέλεσμα οξύ ή χρόνιο, επίμονο πόνο, που συνήθως συνοδεύεται από ύδραρθρο -συλλογή υγρού μέσα στην άρθρωση.

  • Η ρήξη πρόσθιου χιαστού, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε αποσταθεροποίηση του γονάτου.

  • Η ρήξη μηνίσκου, όπου αφαιρείται αρθροσκοπικά το σπασμένο τεμάχιο του μηνίσκου -μηνισκεκτομή.

 

Αρθροσκοπική Αποκατάσταση Χονδρικών Βλαβών

Τι είναι οι χόνδρινες βλάβες και που οφείλονται;

Ο αρθρικός χόνδρος είναι ένας μαλακός και εξαιρετικά λείος ιστός, που επικαλύπτει τα οστά μέσα στις αρθρώσεις, εξασφαλίζοντας τόσο την ομαλή κίνηση όσο και απόσβεση των κραδασμών. Ο ιστός αυτός έχει σύνθετη δομή, αλλά στερείται άμεσης αιμάτωσης, με αποτέλεσμα να «τρέφεται» απευθείας από το αρθρικό υγρό, δηλαδή το υγρό που υπάρχει μέσα σε όλες τις αρθρώσεις. Αυτό σημαίνει ότι, ο χόνδρος όταν τραυματιστεί δεν έχει τη δυνατότητα να επουλωθεί.

Οι χόνδρινες ή οστεοχόνδρινες βλάβες είναι συνήθως αποτέλεσμα σημαντικών τραυματισμών ή επαναλαμβανόμενων μικροτραυματισμών, είναι όμως δυνατό να προκύψουν και σαν συνέπεια εκφύλισης-γήρανσης των ιστών. Μάλιστα, οι πιο εκτεταμένες και σοβαρές βλάβες είναι πιθανό να καταλήξουν σε αρθρίτιδα, αν δεν αντιμετωπιστούν έγκαιρα. Χόνδρινες βλάβες εμφανίζονται συχνότερα στο γόνατο και με μικρότερη συχνότητα στην ποδοκνημική, το ισχίο και τον ώμο.

Ποια είναι η συμπτωματολογία;

Οι χόνδρινες ή οστεοχόνδρινες βλάβες έχουν σαν αποτέλεσμα οξύ ή χρόνιο, επίμονο πόνο, που συνήθως συνοδεύεται από ύδραρθρο, δηλαδή συλλογή υγρού μέσα στην άρθρωση, ενώ είναι δυνατό να προκαλέσουν μπλοκάρισμα στο γόνατο. Η διάγνωση γίνεται με την κλινική εξέταση και επιβεβαιώνεται με τη Μαγνητική Τομογραφία (MRI).

Ποια είναι η σωστή θεραπεία;

Σε πρώτο στάδιο, συνίσταται συνήθως συντηρητική αντιμετώπιση, η οποία περιλαμβάνει τα εξής:

  • Μείωση των φορτίων της πάσχουσας άρθρωσης, με στόχο την μείωση του πόνου και του υδράρθρου και την αποφυγή επιδείνωσης της βλάβης. Πιο απλά, αυτό σημαίνει μείωση του επιπέδου δραστηριότητας, περισσότερη ξεκούραση ή ακόμη και χρήση βοηθημάτων –πατερίτσες- για πλήρη αποφόρτιση.
  • Συμπτωματική φαρμακευτική αγωγή, κυρίως αναλγητικά και αντιφλεγμονώδη φάρμακα.
  • Φυσικοθεραπεία, που περιλαμβάνει πρόγραμμα ασκήσεων ενδυνάμωσης και διατατικών ασκήσεων.
  • Τέλος, σε ειδικές περιπτώσεις μπορεί να εφαρμοσθεί ενέσιμη θεραπεία, δηλαδή έγχυση υαλουρονικού οξέος.

Αν τα παραπάνω αποβούν αναποτελεσματικά, η χειρουργική αντιμετώπιση κρίνεται αναγκαία.

Ποιες μέθοδοι χρησιμοποιούνται χειρουργικά;

Η πλέον σύγχρονη Ιατρική αντιμετώπιση των χόνδρινων ή οστεοχόνδρινων βλαβών είναι η αρθροσκοπική χειρουργική, η οποία δίνει τη δυνατότητα επιβεβαίωσης της διάγνωσης και παρέμβασης θεραπευτικής στον ίδιο χρόνο.

Ανάλογα με το είδος και τη βαρύτητα της βλάβης, οι αρθροσκοπικές μέθοδοι που μπορούν να χρησιμοποιηθούν είναι οι εξής:

  • «Καθαρισμός» της χόνδρινης βλάβης, χονδροπλαστική,
  • Ανάπλαση του χόνδρου, τεχνική των «μικροκαταγμάτων»,
  • Μεταμόσχευση οστεοχόνδρινων κυλίνδρων – “Mosaicplasty”, ή μεταμόσχευση χονδροκυττάρων.

Τι είναι η χονδροπλαστική;

Πρόκειται για αντικατάσταση του τραυματισθέντος τεμαχίου ή περιοχής του αρθρικού χόνδρου με βιολογικά υλικά, τα οποία προσομοιάζουν στις δομικές και μηχανικές του ιδιότητες. Η προσέγγιση της πάσχουσας περιοχής πραγματοποιείται μέσω αρθροσκόπησης του γόνατος, δηλαδή μέσα από μικρές οπές, από τις οποίες, με τη βοήθεια ειδικής κάμερας, διενεργούνται όλοι οι χειρουργικοί χειρισμοί.

Τι είναι η ανάπλαση του χόνδρου ή τεχνική των «μικροκαταγμάτων»;

Αρχικά, πραγματοποιείται χειρουργικός καθαρισμός του κατεστραμμένου χόνδρου, ενώ στη συνέχεια γίνονται τρυπανισμοί στο οστό με την χρήση μεταλλικών στυλεών. Σκοπός της τεχνικής αυτής είναι ο σχηματισμός θρόμβου – πήγματος αίματος που προσκολλάται στο σημείο της βλάβης. Η προσέγγιση της πάσχουσας περιοχής πραγματοποιείται μέσω αρθροσκόπησης του γόνατος, δηλαδή μέσα από μικρές οπές, από τις οποίες, με τη βοήθεια ειδικής κάμερας, διενεργούνται όλοι οι χειρουργικοί χειρισμοί.

Τι είναι η μεταμόσχευση οστεοχόνδρινων κυλίνδρων ή μεταμόσχευση χονδροκυττάρων;

Η μεταμόσχευση οστεοχόνδρινων κυλίνδρων, διεθνώς Mosaicplasty, καθώς και η μεταμόσχευση χονδροκυττάρων, συνίσταται στη λήψη μοσχευμάτων από τον ίδιο τον ασθενή, τα οποία τοποθετούνται στην περιοχή της χόνδρινης βλάβης.

Ως δότρια περιοχή χρησιμοποιείται συνήθως το γόνατο και συγκεκριμένα τμήματα που δεν δέχονται μεγάλα φορτία. Τα μοσχεύματα που λαμβάνονται έχουν σχήμα κυλίνδρου και περιλαμβάνουν τον αρθρικό χόνδρο και τμήμα από το υποχόνδριο οστούν. Τα ελλείμματα της δότριας περιοχής συνήθως καλύπτονται με συνθετικά βιοαπορροφήσιμα μοσχεύματα.

Το πλεονέκτημα της τεχνικής έγκειται στο ότι, ο αρθρικός χόνδρος που έχει υποστεί βλάβη αντικαθίσταται με φυσιολογικό αρθρικό χόνδρο του ίδιου του ασθενή.

Τι γίνεται μετά την επέμβαση;

Οι ανωτέρω επεμβάσεις στα χέρια εξειδικευμένων Ορθοπαιδικών Χειρουργών, αν και τεχνικά απαιτητικές, έχουν πολύ υψηλά ποσοστά επιτυχίας, χαμηλή νοσηρότητα, επιτρέποντας συχνά την έξοδο του ασθενούς από την κλινική την ίδια μέρα, και γρήγορη μετεγχειρητική αποκατάσταση.

Αρθροσκοπική Αποκατάσταση Ρήξης Πρόσθιου Χιαστού

Τι είναι o πρόσθιος χιαστός και πως διαρρηγνύεται;

Ο πρόσθιος χιαστός είναι η σημαντικότερη ίσως συνδεσμική δομή του γόνατος, η οποία σε συνδυασμό με τον οπίσθιο χιαστό καθώς και τους έσω και έξω χιαστούς, διασφαλίζουν τη σταθερότητά του.

Η ρήξη του πρόσθιου χιαστού συνδέσμου είναι σχεδόν πάντα το αποτέλεσμα σημαντικής βίας κατά τη διάρκεια αθλητικής δραστηριότητας, ατυχήματος ή πτώσης από σημαντικό ύψος. Η ρήξη έχει σαν αποτέλεσμα οξύ και επίμονο πόνο, που πάντοτε συνοδεύεται από σημαντικό αίμαρθρο, δηλαδή συλλογή αίματος μέσα στο γόνατο, ενώ είναι δυνατόν να προκληθεί και εμπλοκή του γόνατος. Μετά τη ρήξη του πρόσθιου χιαστού συνδέσμου το γόνατο αποσταθεροποιείται σημαντικά και γίνεται ασταθές τόσο σε προσθιοπίσθιες όσο και σε στροφικές φορτίσεις. Η κλινική εικόνα είναι χαρακτηριστική και η διάγνωση επιβεβαιώνεται με τη Μαγνητική Τομογραφία (MRI).

Πώς αντιμετωπίζεται;

Η σημαντική αστάθεια που προκαλεί στο γόνατο η ρήξη του πρόσθιου χιαστού συνδέσμου καθιστά αναγκαία τη χειρουργική αντιμετώπιση αυτής σε μεγάλο ποσοστό των ασθενών.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, η πλέον ενδεδειγμένη επέμβαση θεωρείται η αρθροσκόπηση, Ελάχιστα Παρεμβατική Τεχνική (Minimally Invasive Surgery). Κατά την επέμβαση χρησιμοποιείται μόσχευμα τένοντα από τον ίδιο τον ασθενή, ώστε να αντικατασταθεί ο τραυματισμένος μυς.

Οι περισσότεροι Ορθοπαιδικοί Χειρουργοί πραγματοποιούν αυτή την επέμβαση με τη χρήση αρθροσκοπίου, δηλαδή μιας μικρής κάμερας αποτελούμενης από οπτικές ίνες, που δίνει στον Ορθοπαιδικό Χειρουργό τη δυνατότητα να βλέπει και να επεμβαίνει στο εσωτερικό της άρθρωσης. Για να γίνει η αρθροσκόπηση χρειάζονται μόνο δυο μικρές οπές, οι οποίες ονομάζονται πύλες. Αυτές οι πύλες χρησιμεύουν για την είσοδο του αρθροσκοπίου και των υπολοίπων χειρουργικών εργαλείων στο εσωτερικό της άρθρωσης του γόνατος, πάντα με προσοχή ώστε να μην υπάρξουν τραυματισμοί στα γύρω νεύρα και αγγεία.

Τι γίνεται μετά την επέμβαση;

Η εν λόγω επέμβαση στα χέρια εξειδικευμένων Ορθοπαιδικών Χειρουργών, αν και τεχνικά απαιτητική, έχει πολύ υψηλά ποσοστά επιτυχίας, χαμηλή νοσηρότητα, επιτρέποντας συχνά την έξοδο του ασθενούς από την κλινική μέσα σε 48 ώρες –ο ασθενής δύναται να βαδίσει εντός 24 ωρών μετά την επέμβαση, συνήθως με χρήση πατερίτσας.

Η μετεγχειρητική αποκατάσταση απαιτεί συγκεκριμένο πρόγραμμα φυσικοθεραπείας και μυϊκής ενδυνάμωσης και επιτρέπει την επάνοδο στις καθημερινές δραστηριότητες και την εργασία συνήθως εντός μερικών εβδομάδων, ενώ η επάνοδος σε ήπιες αθλητικές δραστηριότητες είναι συνήθως εφικτή μετά τους 3 μήνες.

Αρθροσκοπική Αποκατάσταση Ρήξης Μηνίσκου

Τι είναι ο μηνισκός και πως διαρρηγνύεται;

Οι μηνίσκοι -δύο σε κάθε γόνατο, ήτοι ο έσω και ο έξω- είναι ινοχόνδρινες ανατομικές δομές, που αποτελούνται κυρίως από κολαγόνο και πρωτεογλυκάνες. Είναι τοποθετημένοι στην περιφέρεια των αρθρικών επιφανειών των κονδύλων της κνήμης, τις οποίες κάνουν βαθύτερες, βελτιώνουν την επαφή τους με τους μηριαίους κονδύλους και αυξάνουν έτσι τη σταθερότητα του γόνατος.
Παράλληλα, απορροφούν και αμβλύνουν τις πιέσεις που ασκούνται καθημερινά πάνω στις αρθρικές επιφάνειες του γόνατος και διευκολύνουν τις στροφικές κινήσεις της κνήμης πάνω στο μηρό κατά την κάμψη και έκταση της άρθρωσης.

Οι μηνίσκοι τραυματίζονται πάντα με έμμεση βία στροφικής καταπόνησης, όπερ σημαίνει ότι ρήξη μπορεί να συμβεί όχι μόνο κατά την άθληση, αλλά και με ένα απλό παραπάτημα σε σκαλοπάτι ή κάποια άλλη καθημερινή κίνηση. Τραυματισμοί μηνίσκων εμφανίζονται όλες τις ηλικίες, ωστόσο η παχυσαρκία είναι ένας σημαντικός επιβαρυντικός παράγοντας.

Ποια είναι τα συμπτώματα;

Η ρήξη έχει σαν αποτέλεσμα οξύ και επίμονο πόνο, που συνήθως συνοδεύεται από ύδραρθρο, δηλαδή συλλογή υγρού στο γόνατο, ενώ είναι δυνατόν να προκαλέσει και εμπλοκή στο γόνατο. Σε πολλές περιπτώσεις, το σπασμένο τεμάχιο του μηνίσκου ενδέχεται να δρα σαν ξένο σώμα μέσα στο γόνατο, προκαλώντας περαιτέρω βλάβες. Η διάγνωση γίνεται με την κλινική εξέταση και επιβεβαιώνεται με τη Μαγνητική Τομογραφία (MRI).

Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί;

Στους περισσότερους ασθενείς, τα συμπτώματα δεν υποχωρούν με συντηρητική αγωγή, αντιθέτως μάλιστα συνήθως επιδεινώνονται με την πάροδο του χρόνου. Ως μόνη λύση, λοιπόν, θεωρείται η χειρουργική και πιο συγκεκριμένα, ως πλέον ενδεδειγμένη, η αρθροσκοπική αφαίρεση του σπασμένου τεμαχίου του μηνίσκου, ή αρθροσκοπική μηνισκεκτομή, κατά την διάρκεια της οποίας αφαιρείται το ελάχιστο δυνατό τμήμα του φθαρμένου μηνίσκου, ενώ διατηρείται το υπόλοιπο υγιές που προστατεύει την άρθρωση. Η επέμβαση διαρκεί 8-10 λεπτά.

Σε ποιές περιπτώσεις ενδείκνυται η συρραφή της ρήξης του μηνίσκου;

Σε επιλεγμένες περιπτώσεις, ενδείκνυται και η συρραφή του μηνίσκου, η οποία πραγματοποιείται επίσης αρθροσκοπικά. Η συρραφή της ρήξης του μηνίσκου προϋποθέτει ότι, η ρήξη αφορά στην έξω πλευρά του μηνίσκου, στη θέση στην οποία συνδέεται με τον αρθρικό θύλακο. Σε αυτή την περιοχή ο μηνίσκος διαθέτει αγγείωση, η οποία μπορεί να βοηθήσει στην επούλωση. Επούλωση των ρήξεων των μηνίσκων είναι επιτυχής σε επιμήκεις ρήξεις, σε ρήξεις του έξω μηνίσκου, όταν συνυπάρχει ρήξη του πρόσθιου χιαστού συνδέσμου, και τέλος σε νεαρούς ανθρώπους.

Τι γίνεται μετά την επέμβαση;

Η αρθροσκοπική αποκατάσταση της ρήξης μηνίσκο, στα χέρια εξειδικευμένων Ορθοπαιδικών Χειρουργών, αν και τεχνικά απαιτητική, έχει πολύ υψηλά ποσοστά επιτυχίας, χαμηλή νοσηρότητα. Ο ασθενής βαδίζει ήδη το ίδιο απόγευμα, συχνά χωρίς καν τη χρήση πατερίτσας και η έξοδός του από την κλινική είναι δυνατή την ίδια μέρα, ενώ η μετεγχειρητική αποκατάσταση και η επάνοδος στις αθλητικές δραστηριότητες είναι θέμα μερικών εβδομάδων.